Kurtuluş Savaşı'nı başlatarak büyük bir bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi veren Türkiye'nin egemenliği kayıtsız şartsız millete emanet etmesi, yeni meclisin kuruluşuyla başlar. Türk devletini demokratik bir yönetime kavuşturmak için bir araya gelen Atatürk ve arkadaşları, 23 Nisan 1920 tarihinde meclisin açılışını gerçekleştirir. Yeni bir devletin kuruluşunun tüm dünyaya duyurulması vesilesiyle TBMM'nin açılış günü, ilk millî bayram ilan edilir.
1922 yılında Ankara'da yapılan ilk kutlamalarda çocuklar, törenin ön saflarında yer almaya başladı. 1923 yılına gelindiğinde Kurtuluş Savaşı'yla düşman istilasından tamamen kurtulan Türkiye Cumhuriyeti, 23 Nisan'ı coşkulu bayram etkinlikleriyle kutlamaya girişti. Meclisin bahçesinde başlayan kutlamalara neredeyse tüm Ankara halkı katıldı ve kalabalık bahçeden caddeye taştı. Törene çocuklar ve öğrenciler de katılınca resmî geçit töreni büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Bu tarihten itibaren her 23 Nisan, çocuk ve öğrencilerin gösterileriyle kutlanmaya başlandı.
Millî bayramların en önemlilerinden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, iki ayrı bayramın bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Bunlardan ilki, TBMM’nin açılış tarihi 23 Nisan 1920'de ilan edilen Millî Bayram. Diğeri ise 1 Kasım 1922 tarihinde padişahlık ve saltanatın kaldırılıp meclisin tek yasal güç hâline gelmesinin ardından ilan edilen Millî Hâkimiyet Bayramı.
1927 yılında Atatürk’ün himayesindeki Etfal Cemiyeti, 23 Nisan’ın çocuk bayramı olması için öneride bulundu. Öneri kabul edilince bu Millî Bayram, Çocuk Bayramı olarak anılmaya başladı. 1935 yılında Millî Hâkimiyet Bayramı ile birleştirildi ve adı Millî Hâkimiyet ve Çocuk Bayramı olarak değiştirildi.
1980 yılına gelindiğinde ise Millî Güvenlik Konseyi, uygulama ile mevzuattaki farklılığı ortadan kaldırmak amacıyla bayramın adını 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak değiştirdi.